Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
 
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ Ι.Μ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΧΑΛΙΚΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΙΚΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ ΡΟΛΟΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΡΟΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
 
πατήστε για μεγέθυνση
Ανθούσα
πατήστε για μεγέθυνση
Αυλή
πατήστε για μεγέθυνση
Διοικητήριο
πατήστε για μεγέθυνση
Μάϊος
πατήστε για μεγέθυνση
Μάϊος
πατήστε για μεγέθυνση
Νέα Βερλίγκα
πατήστε για μεγέθυνση
Πηγές Αχελώου
πατήστε για μεγέθυνση
Πολυθέα - Κακαρδίτσα
πατήστε για μεγέθυνση
Άνοιξη
πατήστε για μεγέθυνση
Χειμώνας
πατήστε για μεγέθυνση
Χειμώνας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΦΥΣΗ

Η περιοχή του άνω Ασπροποτάμου
κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο νομό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα ομορφιά της με τις μακραίωνες παραδόσεις της. Έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000). Κοινοτική οδηγία 92/43.
 
Τοποθεσία: Τα χωριά της περιοχής του άνω Aσπροποτάμου, ανήκουν στο Νομό Τρικάλων και εντάσσονται στο Δήμο Καλαμπάκας. Η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Αγία Παρασκευή, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, το Γαρδίκι και η Αθαμανία, συγκροτούν τον κύριο κορμό του Ασπροποτάμου.

Φύση: Χωριά πνιγμένα στα έλατα και στα πλατάνια ίσως από τα λίγα μέρη που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Την ξεχωριστή της ομορφιά την οφείλει στις υψηλές κορυφές όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, στα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση και ιδιαίτερα του Ελάτου, καθώς και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Πηγές του Αχελώου). O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές. Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 

Συγκοινωνίες: Με το ΚΤΕΛ Τρικάλων με επιλεγμένα δρομολόγια σε όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου, κατά την διάρκεια των θερινών μηνών. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο ή με ΤΑΧΙ, είναι επίσης εύκολη. Το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο.
 
Χρήσιμα τηλέφωνα: Αυτόματος αριθμός κλήσης  
   
ΚΤΕΛ Τρικάλων
24310-73130 
ΚΤΕΛ Καλαμπάκας
24320-22432 
Αστυνομικός σταθμός Καταφύτου
24320-87392
Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας
24320-22222
Δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου
24320-87275 (Κουκοφλί)
ΤΑΧΙ Καστανιάς
24320-61202 (Καστανιά)
ΤΑΧΙ Καλαμπάκας
24310-22310
 

Εκδηλώσεις - Έθιμα:
 
Ανθούσα
πανηγύρι Αγ.Παρασκευής
26 ιουλίου
Χαλίκι
πανηγύρι Αγ.Παρασκευής
26 ιουλίου
Τζούρτζια
πανηγύρι Αγ.Παρασκευής
26 ιουλίου
Κρανία πανηγύρι Αγ.Παρασκευής
26 ιουλίου
Πολυθέα
πανηγύρι της Παναγίας
8 Σεπτεμβρίου
Κατάφυτο
πανηγύρι της Παναγίας
15 Αυγούστου
 
Παλιές ονομασίες των χωριών: Αγία Παρασκευή: Τζούρτζια, Ανθούσα: Λιπινίτσα Καλλιρρόη: Βελίτσαινα, Πολυθέα: Δραγοβίτσι, Στεφάνι: Σκληνιάσα, Κατάφυτο: Κότορη. Τα χωριά Χαλίκι & Κρανιά διατήρησαν τα αρχικά τους ονόματα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
 
Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κάποιος στην περιοχή του Ασπροποτάμου είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τα βουνά με την μεγάλη ποικιλότητά τους προσφέρονται για πεζοπορία κατά την διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου, να συναντήσει σπάνια ζώα και φυτά, να βελτιώσει τη σωματική του υγεία και να ηρεμήσει ψυχικά ξεφεύγοντας από την πίεση, το άγχος και το θόρυβο των αστικών κέντρων. 
 
 • Κατάβαση ποταμού - Rafting & Κανόε-Καγιάκ
  Προσφέρετε για τους περισσότερους με την προϋπόθεση να ξέρουν κολύμπι και να κάνουν μάθημα μισής ώρας. Στη περιοχή Τρία Ποτάμια υπάρχει κέντρο που αναλαμβάνει την οργάνωση και ασφαλή κατάβαση του Ασπροποτάμου με Ράφτινγκ και Κανόε-Καγιάκ. Από την περιοχή Τρία Ποτάμια μέχρι τη γέφυρα του Αλεξίου στην Αγία Παρασκευή, ο Αχελώος δίνει τη δυνατότητα για τα παραπάνω αθλήματα, ιδιαίτερα όταν ο ποταμός κατεβαίνει ορμητικά.   Ο Ασπροπόταμος είναι εντυπωσιακός ποταμός, μέσα στην καρδιά της Πίνδου, με συνεχόμενα rapid 2ου-3ου βαθμού δυσκολίας. 
 • Mountain bike - (ποδήλατο βουνού) 
  Μην παραλείψετε να συνδυάσετε την διαμονή σας, με μια βόλτα με Mountain bike στα Τρία Ποτάμια μέσα σε δασικούς δρόμους, λιβάδια και δάση από έλατα. 
 • Πεζοπορία 
  Η πεζοπορία στη φύση έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια. Για τους λάτρεις της ορειβασίας υπάρχουν αρκετές πετρώδεις κορυφές πους προκαλούν να τις κατακτήσουν. Από την περιοχή του Κόζιακα διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών (χωρίς σήμανση) που οδηγεί σε όλες σχεδόν τις κορυφές των γύρω βουνών.
 • Ορειβατικές διαδρομές
  Oρειβασία στο Περιστέρι ή Λάκμος (2.295 μ.)
  Διαδρομή από το Χαλίκι στο Όρος Λάκμος (Περιστέρι) 
  Υψόμετρα: Εκκίνηση από τα 1150μ.- Κορυφή Τσουκαρέλα 2295μ. 
  Χρόνος ανάβασης: 4:30 με 5 ώρες.
   
  Περιγραφή: Το Περιστέρι είναι το βορειότερο βουνό της νότιας Πίνδου και βρίσκεται δίπλα από το Χαλίκι. Για να ανεβεί κανείς το Περιστέρι μπορεί να κοιμηθεί στο Χαλίκι και την άλλη μέρα να πάει με αυτοκίνητο ως την τοποθεσία Βερλίγκα. Από εκεί ξεκινάει μια διαδρομή που καταλήγει στη βάση της ψηλότερης κορυφής που λέγεται Τσουκαρέλα. Η ανάβαση του κώνου διαρκεί μία περίπου ώρα. Τριγύρω συναντώνται δάση από ρόμπολα, οξιές και έλατα. Η κατάβαση γίνεται προς την ίδια πλαγιά ή προς το χωρίο Ανθοχώρι. Εξαιρετικής ομορφιάς φαινόμενο είναι και η δημιουργία δρακολίμνης κατά τους ανοιξιάτικους μήνες στην τοποθεσία Καρβελού στους πρόποδες του Περιστερίου.

  Oρειβασία στην Νεράιδα ή Καπ Γκρας (1930μ.)
  Διαδρομή από την Πολυθέα στην κορυφή Νεράιδα (Καπ Γκρας)
  Υψόμετρα: Εκκίνηση από το Πολυθέα (1150μ) - Νεράιδα (Καπ Γκρας) 1930μ.
  Χρόνος ανάβασης: 3 ώρες με 3:30 ώρες.
   
  Περιγραφή: Η κορυφή της Νεράιδας είναι κοντά στο χωριό Πολυθέα. Το μονοπάτι κινείται προς τα ανατολικά στην αριστερή όχθη του ρέματος και σε 15 λεπτά φθάνει στην τοποθεσία που ονομάζετε Στίτα Αλί Μάλι. Από εκεί, μετά από πορεία 20 λεπτών, ο ορειβάτης φθάνει στο ρέμα. Το μονοπάτι περνάει στη δεξιά όχθη και σε μία ώρα ανηφορικής πορείας οδηγεί στο διάσελο, ανατολικά της κορυφής Μύτικας (1511μ). Εκεί αρχίζει ένα αμφιθεατρικό λάκκωμα με μια στάνη και βρύση στη μέση. Από εκεί η κορυφή απέχει 1:30 ώρες. 
TΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 • Ντόπιο τυρί ΦΕΤΑ εκλεκτής ποιότητας με τα πιο αγνά υλικά.
 • Γιαούρτι, ξινόγαλο, βούτυρο και μυζήθρα.
 • ΜΕΛΙ εκλεκτής ποιότητας από αγριολούλουδα του βουνού.
 • Το γνωστό ΤΣΑΙ του βουνού & άλλα βότανα.
 • Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού όπως καρύδι και ντοματάκι.
 • Τραχανά παραδοσιακό και παραδοσιακές πίτες.
 • ΚΡΕΑΣ εκλεκτής ποιότητας από τα κρεοπωλεία των χωριών.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
ΠΥΛΗ - ΕΛΑΤΗ - ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΟΛΙΑΝΩΝ
  Ο Νομός μας

Γενικά για το Νομό Τρικάλων
Γεωμορφολογικά Στοιχεία
Δημογραφικά Στοιχεία
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Τρίκαλα
Καλαμπάκα
Μετέωρα
Ασπροπόταμος
Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι
  Ιστορία / Πολιτισμός

Προϊστορία / Αρχαιότητα
Βυζαντινή Περίοδος
Νεότερη Ιστορία
  Επιμελητήριο Τρικάλων