Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
 
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Ο Νομός μας   Δημογραφικά Στοιχεία
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ Ι.Μ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΧΑΛΙΚΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΙΚΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ ΡΟΛΟΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΡΟΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 

Ο μόνιμος πληθυσμός της Π.Ε Τρικάλων είναι 131.085 κάτοικοι (ΕΣΥΕ, 2011) και αντιστοιχεί στο 1,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας και στο 18,5% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001, το 2,4% του πληθυσμού της Π.Ε είναι αλλοδαποί (3.385). Μεταξύ των απογραφών 1991 και 2001 ο πληθυσμός των Τρικάλων μειώθηκε 0,6%, έναντι αύξησης για το σύνολο της χώρας 6,9%.

Την περίοδο 1981-1991 το ποσοστό των ατόμων που κατοικούσαν σε αστικές περιοχές παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξης του 1,62%, ενώ τη δεκαετία 1991-2001 σημείωσε αύξηση της τάξεως 12,87%. Η διαχρονική κατανομή του πληθυσμού των Τρικάλων σύμφωνα με το βαθμό αστικότητας δίνεται στο Διάγραμμα 2.

PlithismosAnaKatigoria_F1206.jpg

Διάγραμμα 2: Κατανομή πληθυσμού ανά κατηγορία.

Η Π.Ε Τρικάλων αντιμετωπίζει έχει τη μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού (κάτοικοι ανά Km2) σε σχέση με τις υπόλοιπες Π.Ε  της Περιφέρειας. Βέβαια , η Π.Ε Τρικάλων είναι κατ' εξοχήν ορεινή και είναι φυσικό να αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό.

Ο έντονος δασικός και γεωργοκτηνοτροφικός χαρακτήρας της περιοχής μαζί με τη μικρή βιομηχανική παραγωγή καθορίζουν τη μορφή απασχόλησης στην Π.Ε. Στην περιοχή Καλαμπάκας - Μετεώρων – Πύλης και των γύρω χωριών, λόγω των ποικίλων δραστηριοτήτων, η απασχόληση καλύπτει και τους τρεις τομείς της οικονομίας, με σημαντικό ποσοστό απασχολούμενων, πλήρως και αποκλειστικά, με τον τουρισμό κυρίως στην Καλαμπάκα και Καστράκι, λόγω Μετεώρων.

Στη ζώνη του Ασπροποτάμου εξαιτίας του έντονου δασικού χαρακτήρα η εργασία σχετίζεται κυρίως με τα δάση, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Στο σύμπλεγμα Χασίων-Αντιχασίων, οι κάτοικοι απασχολούνται κυρίως στους κλάδοι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στην υπόλοιπη πεδινή περιοχή οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (δυναμικές καλλιέργειες, γεωργικές επιχειρήσεις, θερμοκήπια κ.λπ.). Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της πόλης των Τρικάλων απασχολείται με την παροχή υπηρεσιών (εμπόριο, υπηρεσίες, μικρές και μεσαίες βιοτεχνίες, οικοδομές κ.λπ.), ένα μεγάλο τμήμα αυτών εργάζονται στις βιομηχανίες της περιοχής.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων απασχολείται στον Αγροτικό Τομέα (απογραφή 2001). Οι γυναίκες εργαζόμενες σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά από τους άνδρες, εκτός από τις κατηγορίες υπαλλήλων γραφείου (και συναφή επαγγέλματα) και την κατηγορία τεχνολόγων και τεχνικών βοηθών. Τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών, σχεδόν σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, είναι κοντά με τα ποσοστά του συνόλου των εργαζομένων γυναικών στη χώρα μας στις αντίστοιχες επαγγελματικές κατηγορίες.

  Ο Νομός μας

Γενικά για το Νομό Τρικάλων
Γεωμορφολογικά Στοιχεία
Δημογραφικά Στοιχεία
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Τρίκαλα
Καλαμπάκα
Μετέωρα
Ασπροπόταμος
Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι
  Ιστορία / Πολιτισμός

Προϊστορία / Αρχαιότητα
Βυζαντινή Περίοδος
Νεότερη Ιστορία
  Επιμελητήριο Τρικάλων