Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
 
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μετέωρα
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ Ι.Μ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΧΑΛΙΚΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΙΚΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ ΡΟΛΟΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΡΟΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
 
πατήστε για μεγέθυνση
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
πατήστε για μεγέθυνση
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η Μο­νή του Α­γί­ου Στε­φά­νου βρί­σκε­ται στο νο­τι­ο­α­να­το­λι­κό ά­κρο της συ­στά­δας των με­τε­ω­ρι­κών βράχων, ακρι­βώς πά­νω α­πό την Κα­λαμ­πά­κα, και εί­ναι το μό­νο μο­να­στή­ρι που ε­πι­σκέ­πτε­ται κα­νείς χωρίς να ανε­βεί σκα­λιά, για­τί η προ­σπέ­λα­ση σ' αυτό γί­νε­ται με μι­κρή γέ­φυ­ρα.

Η θέ­α α­πό τον ε­ξώ­στη της μο­νής είναι μα­γευ­τι­κή. Στα πό­δια του βρά­χου απλώ­νε­ται η πό­λη της Καλαμπά­κας, με τον πο­τα­μό Πη­νει­ό πιο πέ­ρα στο βά­θος.

Από το 1961 λει­τουρ­γεί ως γυ­ναι­κεί­ο μο­να­στή­ρι με πο­λυ­με­λή και δρα­στή­ρια αδελ­φό­τη­τα, η ο­ποί­α, παράλ­λη­λα με το πλού­σιο πνευ­μα­τι­κό και φι­λαν­θρω­πι­κό έρ­γο, έ­χει να ε­πι­δεί­ξει και α­ξι­ο­θαύ­μα­στο ανακαι­νι­στι­κό και οι­κο­δο­μι­κό έρ­γο στη μο­νή.

Η ι­στο­ρί­α των πρώ­των χρό­νων της Μο­νής του Α­γί­ου Στε­φά­νου, ό­πως και των πε­ρισ­σό­τε­ρων μοναστηρι­ών, χά­νε­ται στα βά­θη των αι­ώ­νων και κα­λύ­πτε­ται α­πό την α­χλύ των θρύ­λων και των παραδό­σε­ων.

Πό­τε είχε κτι­στεί ο αρ­χι­κός πα­λαι­ός να­ός του Α­γί­ου Στε­φά­νου, τον ο­ποί­ο αν­τι­κα­τέ­στη­σε στα μέ­σα του ΙΣΤ΄ αιώ­να με το ση­με­ρι­νό να­ό ο ι­ε­ρο­μό­να­χος Φι­λό­θε­ος, δεν εί­ναι εξα­κρι­βω­μέ­νο. Πι­θα­νό­τα­τα κα­τά το ΙΔ΄/ΙΕ΄ αι­ώ­να, ό­πως έγι­νε και με τους να­ούς σχεδόν ό­λων των άλ­λων με­τε­ω­ρι­κών μο­νών.

 

Ας ση­μει­ω­θεί ε­δώ ό­τι η Μο­νή του Α­γί­ου Στε­φά­νου εν­δι­α­φε­ρό­ταν, κα­τά πα­ρά­δο­ση, ι­δι­αί­τε­ρα για την ελ­λη­νι­κή παι­δεί­α και τα γράμ­μα­τα. Ὁ δι­ά­ση­μος ιε­ράρ­χης και ελ­λη­νο­δι­δά­σκα­λος Δω­ρό­θε­ος Σχο­λά­ριος (1812-1888), α­πό το χω­ριό Βεν­τί­στα (ση­με­ρι­νό Α­μά­ραν­το) της ε­παρ­χί­ας Κα­λαμ­πά­κας, κα­τέ­φυ­γε στη μο­νή αυ­τή, γύ­ρω στα τέ­λη της τρί­της δε­κα­ε­τί­ας του ΙΘ΄ αἰ. για να ι­κα­νο­ποι­ή­σει την έ­φε­ση του προς τη μόρ­φω­ση. Αλ­λά και πρό­σφα­τα, στη δε­κα­ε­τί­α του 1970, λει­τούρ­γη­σε με επι­τυ­χί­α στη Μο­νή του Αγί­ου Στε­φά­νου Ορ­φα­νο­τρο­φεί­ο - Δη­μο­τι­κό Σχο­λεί­ο θη­λέ­ων, με δι­δα­σκά­λισ­σες αγι­ο­στε­φα­νί­τισ­σες μο­να­χές.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
Η ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ
Η ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ
Η ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ
  Ο Νομός μας

Γενικά για το Νομό Τρικάλων
Γεωμορφολογικά Στοιχεία
Δημογραφικά Στοιχεία
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Τρίκαλα
Καλαμπάκα
Μετέωρα
Ασπροπόταμος
Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι
  Ιστορία / Πολιτισμός

Προϊστορία / Αρχαιότητα
Βυζαντινή Περίοδος
Νεότερη Ιστορία
  Επιμελητήριο Τρικάλων