Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
 
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ Ι.Μ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΧΑΛΙΚΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΙΚΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ ΡΟΛΟΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΡΟΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
 
πατήστε για μεγέθυνση
ΜΕΤΕΩΡΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΜΕΤΕΩΡΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Η Καλαμπάκα είναι γνωστή σ' όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων και βρίσκονται ανατολικά και βόρειά της. Εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν απ' όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για να τα θαυμάσουν και να τα προσκυνήσουν. Κατ' ανάγκη διαμένουν στην Καλαμπάκα και το Καστράκι. Η Καλαμπάκα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία. 
 
Η πόλη της Καλαμπάκας είναι κτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού, στο σημείο που αυτός εισέρχεται στη Θεσσαλική πεδιάδα. Αποτελεί ορμητήριο για τους επισκέπτες της που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα και κυρίως των Μετεώρων.
 
Η πόλη της Καλαμπάκας είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που καταλαμβάνει το Β.Δ. τμήμα του νομού των Τρικάλων. Σ' αυτή βρίσκονται ωραία ξενοδοχεία, σύγχρονα Campings, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα.
 
Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν Αιγίνιον. Έτσι μνημονεύεται στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της θέσης της. Το όνομα Αιγίνιον μαρτυρείται από εντοιχισμένη επιγραφή που βρίσκεται στον ανατολικό τμήμα της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στις αρχές του 10ου αιώνα (901-907) η σημερινή Καλαμπάκα αναφέρεται ως Σταγοί, όνομα που διατηρείται και σήμερα ως Μητροπολιτικός τίτλος.

Από την Καλαμπάκα πέρασαν πάρα πολλοί περιηγητές από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα και την αναφέρουν είτε με το όνομα Αιγίνιον ή με το όνομα Σταγοί ή με το σημερινό της Καλαμπάκας. Στο Β.Α. τμήμα της πόλης βρίσκεται η γραφική συνοικία του Σοπωτού κάτω από τον βράχο της Αγίας Τριάδος (ανατολικά) και τον βράχο του 'Aλτσου (βόρεια).

Στην πόλη υπάρχουν πολλοί μικροί ναοί, εξωκλήσια της μεταβυζαντινής εποχής, σε αρκετά δε από αυτά υπάρχουν αξιόλογες αγιογραφίες.
 
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βησσαρίωνος ανηγέρθη προς τιμήν του Αγίου Μητροπολίτου Λαρίσης που ήταν ιδρυτής και κτίτορας της Μονής Δουσίκου. Ο ναός έχει αγιογραφηθεί εξ ολοκλήρου από τον Ιωάννη Αλμπάνη.

Ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι το σπουδαιότερο και επιβλητικότερο μνημείο της Καλαμπάκας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και λατρείας για όλους τους πιστούς. 

Αξίζει να δείτε:
  • Τα 24 μοναστήρια των Μετεώρων που σώζονται, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε έξι από αυτά: το Μεγάλο Μετέωρο, το Βαρλαάμ, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Στέφανο, το Ρουσάνο και τον Αγίο Νικόλαο Αναπαυσά.

  • Την παλιά πόλη της Καλαμπάκας, Σωποτού, που έχει αναπλαστεί πρόσφατα και να περιπλανηθείτε στα στενά της.

  • Τον παλιό οικισμό στο Καστράκι (Κούκος Μαχαλάς) που χαρακτηρίζεται από πετρόχτιστα σπίτια και προσφέρεται για όμορφους περιπάτους.

  • Τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής και το Χαλκουργείο Στεφανίδη, ένα παραδοσιακό χαλκουργείο με σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη.

  • Στο Καστράκι εκκλησίες κτισμένες κυρίως την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπως ο Ι.Ν. της Θεοτόκου με το μοναδικό μαρμάρινο άμβωνα στο κέντρο του, ο Ι.Ν. Αγ.Νικολάου και ο Ι.Ν. Αγ.Αθανασίου. 

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΠΥΛΗ - ΕΛΑΤΗ - ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ
Ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΟΛΙΑΝΩΝ
  Ο Νομός μας

Γενικά για το Νομό Τρικάλων
Γεωμορφολογικά Στοιχεία
Δημογραφικά Στοιχεία
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Τρίκαλα
Καλαμπάκα
Μετέωρα
Ασπροπόταμος
Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι
  Ιστορία / Πολιτισμός

Προϊστορία / Αρχαιότητα
Βυζαντινή Περίοδος
Νεότερη Ιστορία
  Επιμελητήριο Τρικάλων