Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
 
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ Ι.Μ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΧΑΛΙΚΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΙΚΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ ΡΟΛΟΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΡΟΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 
πατήστε για μεγέθυνση
ΦΡΟΥΡΙΟ
πατήστε για μεγέθυνση
ΡΟΛΟΪ ΤΡΙΚΑΛΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ
πατήστε για μεγέθυνση
ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
πατήστε για μεγέθυνση
ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Η περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και οι πρώτες ενδείξεις ζωής στο σπήλαιο της Θεόπετρας φτάνουν ως το 49.000 π.Χ. περίπου. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί νεολιθικοί οικισμοί από το 6.000 π.Χ. στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και άλλες τοποθεσίες.
 
Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ' άλλους του Ασωπού ποταμού.
 
Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης
 
Χτισμένη στην αγκαλιά του Θεσσαλικού κάμπου, η πόλη των Τρικάλων αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν μια πρωτόγνωρη φυσική ομορφιά. Εδώ γεννήθηκε και έδρασε ο περίφημος γιατρός της αρχαιότητας, Ασκληπιός.

Το γραφικό ποτάμι Ληθαίος που είναι παραπόταμος του Πηνειού και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο γιός της Λήθης, διασχίζει τα Τρίκαλα δίνοντας μια μαγευτική νότα. Πολλές είναι οι γέφυρες που ενώνουν τις δυο όχθες του ποταμού με πιο όμορφη την κεντρική, που κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία.
 
Αξίζει να δείτε:
 

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Στα βόρεια της πόλης των Τρικάλων δεσπόζει επιβλητικό το Φρούριο με τον Πύργο και το Ρολόι του. Οι ρίζες του βυθίζονται στα Κλασσικά και Ελληνιστικά χρόνια.

Ανακατασκευάστηκε ριζικά από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. Αναφέρεται στο χρυσόβουλο (1336) του Ανδρόνικου Γ’ Παλαιολόγου. Με τριπλή περιτείχιση, κατέχει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που περιβαλλόταν από τείχος κλασσικής εποχής. Πολλές μετατροπές υπέστη το μεσαιωνικό φρούριο και κατά την τουρκοκρατία μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και 1878. 

Το Φρούριο φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο όπου κάθε καλοκαίρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ποικίλες θεατρικές παραστάσεις. Μπορεί, επίσης, να επισκεφθεί τον Πύργο του Ρολογιού και να θαυμάσει από ψηλά ολόκληρη την πόλη και μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου.

Η πιο μαγευτική στιγμή είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ο επισκέπτης, καθισμένος στα σκαλοπάτια του Φρουρίου, μένει εκστασιασμένος από το όμορφο θέαμα που του προσφέρει απλόχερα η φύση. 

ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Τα Τρίκαλα χρωστούν κατά πολύ τη σημερινή τους ομορφιά στο γραφικό ποτάμι του Ληθαίου, που διασχίζει την πόλη διαγωνίως από τη ΒΔ εως την ΝΑ άκρη της. Οι δυο όχθες του συνδέονται με πολλές γέφυρες, με πιο σημαντική και όμορφη την κεντρική. Η τελευταία κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία από Γάλλους μηχανικούς και είναι μεταλλική. Η κοίτη του Ληθαίου έχει διαμορφωθεί και εξωραϊστεί τα τελευταία χρόνια. Τις όχθες του στολίζουν πανύψηλα πλατάνια, αγριοκαστανιές κ.α., που σε συνδυασμό με τα δένδρα των γύρω πλατειών, δημιούργούν ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Ο Ληθαίος, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ο ποταμός της Λήθης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ

Ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί για λίγο στην κεντρική πεζογέφυρα και να αισθανθεί ότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του καταστρώματος ενός καραβιού που ταξιδεύει στο Ληθαίο ποταμό. Μπορεί, επίσης, να καθίσει για λίγο στα παγκάκια και θαυμάσει μέσα από γυάλινους φεγγίτες τη ροή των νερών του Ληθαίου.

Αν στρέψει το βλέμμα του στη βόρεια πλευρά, θα αντικρίσει στην απέναντι γέφυρα να στέκει το άγαλμα του Ασκληπιού - έργο του γλύπτη Θεόδωρου Βασιλόπουλου.

Ο καταρράκτης που χύνεται μπροστά από τη βάση του αγάλματος δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο θέαμα, ειδικά το βράδυ που οι όχθες του Ληθαίου είναι φωτισμένες. Η κεντρική πεζογέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και είναι μεταλλική. Μέχρι το 1996 λειτουργούσε και ως γέφυρα οχημάτων. Είναι ο συνδετικός κρίκος της πόλης καθώς ενώνει τον πιο εμπορικό δρόμο των Τρικάλων, την οδό Ασκληπιού με την Κεντρική πλατεία των Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ (Τζαμί του Οσμάν Σαχ)

Ένα σπάνιο μνημείο σαν το Κουρσούμ - Τζαμί ξυπνάει μνήμες μιας άλλης ιστορικής εποχής και φέρνει στο μυαλό του επισκέπτη εικόνες από τον πολιτισμό της Ανατολής. Βρίσκεται νότια της πόλης και μετά την είσοδο από την πλευρά της Καρδίτσας. Η παράδοση λέει, ότι ο πρίγκιπας Οσμάν Σαχ, γιος του σουλτάνου Σουλεϊμάν (1520 - 1566) ήλθε στα Τρίκαλα κυνηγημένος και άρρωστος. Επειδή στα Τρίκαλα γιατρεύτηκε, έχτισε το τζαμί αυτό σε ανάμνηση της σωτηρίας του.

Κτίστηκε στα μέσα του 16ου αι. από τον ονομαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά (1490 – 1588), ο οποίος ήταν ελληνικής καταγωγής. Το Κουρσούμ Τζαμί είναι χαρακτηριστικό μνημείο της ανατολικής αρχιτεκτονικής και ξεχωρίζει για τον μεγαλοπρεπή θόλο του ο οποίος είναι ημισφαιρικός και μολυβοσκέπαστος - από εκεί και η ονομασία του, (κουρσούμ = μολύβι).

Ο επισκέπτης αισθάνεται δέος αντικρίζοντας τις διαστάσεις του. Η διάμετρός του είναι 18 μ. και η κορυφή απέχει από το έδαφος περίπου 22 μ. Είναι κτισμένο από πελεκητές πέτρες ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν στρώσεις ερυθρών πλίνθων. Είναι κατασκευασμένο, έτσι ώστε να έχει τέλεια ακουστική. Στα νότια του Τζαμιού σώζεται ο Τουρμπές (μαυσωλείο) του Οσμάν Σαχ, που είναι οκταγωνικό κτίσμα με θόλο.

Οι διαστάσεις του είναι 21,32Χ21,38 μ., ενώ η κορυφή του τρούλου απέχει από το έδαφος 22,50 μ. Ο θόλος του έχει διάμετρο 18 μ. και είναι μολυβοσκεπασμένος (κουρσούν καπλαμτίς, στα τούρκικα, από όπου προήλθε και η ονομασία του). Η τοιχοποιία του αποτελείται από εναλλασσόμενες στρώσεις ορθογωνισμένων πωρολίθων, ανάμεσα στις οποίες μεσολαβεί ζώνη τριών ερυθρών πλίνθων. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή γράφει ότι “όμοιό του σε άλλη χώρα δεν υπάρχει... Είναι ένα κτίριο γεμάτο φως, κομψό, πλούσιο, λαμπρό, ένα τζαμί ευχάριστο, χαριτωμένο, παραδειγματικό”.
Κτίστηκε στα μέσα περίπου του 16ου αιώνα. Νοτίως του τζαμιού βρίσκεται ο κομψός τουρμπές (=μαυσωλείο) του Οσμάν Σαχ (+ 1567-8), του οποίου η κάτοψη είναι οκταγωνική.

Το 1993 το Τζαμί ανακατασκευάστηκε και είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO. Σήμερα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ήπιου χαρακτήρα, όπως εκθέσεις έργων τέχνης, ομιλίες. Το όμορφο θέαμα συμπληρώνουν το σιντριβάνι που βρίσκεται στην είσοδο και το άφθονο πράσινο στον περιβάλλοντα χώρο.

ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στη Ν.Δ. άκρη της πόλης, στο δρόμο Τρικάλων-Άρτας, αμέσως μετά τη σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκεται το Πάρκο του συγκροτήματος του Μύλου Ματσόπουλου. Κατασκευάστηκε το 1884 και το 1977 κληροδοτήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων. Το 1984 σταμάτησε η λειτουργία του.

Το συγκρότημα του Μύλου σήμερα αποτελεί ένα ιστορικό - βιομηχανικό μνημείο, που βρίσκεται μέσα σ’ ένα χώρο πνιγμένο στο πράσινο. Αισθητικά κερδίζει με την πρώτη ματιά τον επισκέπτη καθώς η ιδιαιτερότητα του Μύλου βρίσκεται όχι μόνο στο μεγάλο ύψος αλλά στην εξωτερική του επένδυση από πέτρα και στις εσωτερικές του εγκαταστάσεις που είναι ξύλινες.

Ο Mύλος σήμερα, ο οποίος έχει συντηρηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Λειτουργεί σε μόνιμη βάση ο Δημοτικός Κινηματογράφος (θερινός-χειμερινός), το Δημοτικό Θέατρο και καφετέρια. Επίσης λειτουργεί και συνεδριακός χώρος, και αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πληροφορίες: Πάρκο Ματσόπουλου, Τηλ.: (+30) 24310 20000

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Στο βόρειο τμήμα της πόλης βρίσκεται ο πευκόφυτος λόφος του Προφήτη Ηλία, με το σταυροειδές εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία του έτους 1896.Τιμάται στις 20 Ιουλίου.

Πίσω από το εξωκλήσι, στη θέση Ντάπια, εντοπίστηκαν νεολιθικά μονόχρωμα όστρακα. Κάτω ακριβώς από το λόφο ανασκάφηκε στη δεκαετία του ’50 από τον Α. Ορλάνδο τμήμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής (του δεύτερου μισού του 5ου αι.). Ο λόφος αποτελεί ένα πραγματικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη. 

Αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη θα μείνει η βόλτα του στο λόφο του Προφήτη Ηλία, μετά το Φρούριο, όπου βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης. Ο χώρος του Ζωολογικού Κήπου εκτείνεται μέσα στο καταπράσινο φυσικό τοπίο.

Φιλοξενεί αρκετά είδη ζώων και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων και μικρών όλο το χρόνο. Έπειτα από τη βόλτα ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει ό,τι επιθυμεί στο Τουριστικό Περίπτερο του Προφήτη Ηλία.

Ο Ζωολογικός Κήπος λειτουργεί καθημερινά από τις 11.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ.
Πληροφορίες-Τηλ.: (+30) 24310 76617

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
ΠΥΛΗ - ΕΛΑΤΗ - ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ
Ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΟΛΙΑΝΩΝ
  Ο Νομός μας

Γενικά για το Νομό Τρικάλων
Γεωμορφολογικά Στοιχεία
Δημογραφικά Στοιχεία
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Τρίκαλα
Καλαμπάκα
Μετέωρα
Ασπροπόταμος
Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι
  Ιστορία / Πολιτισμός

Προϊστορία / Αρχαιότητα
Βυζαντινή Περίοδος
Νεότερη Ιστορία
  Επιμελητήριο Τρικάλων