Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
 
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μετέωρα
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ Ι.Μ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΧΑΛΙΚΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΙΚΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ ΡΟΛΟΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΡΟΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ
 
πατήστε για μεγέθυνση
Η ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ
πατήστε για μεγέθυνση
Η ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ

Ο επι­βλη­τι­κός της βρά­χος, πο­λύ κον­τά και α­πέ­ναν­τι α­πό το βρά­χο της Μο­νής του Με­γά­λου Με­τε­ώ­ρου, αλ­λά αρ­κε­τά μι­κρό­τε­ρος α­π' αυτόν σε έ­κτα­ση στο πλά­τω­μά του, κα­τοι­κή­θη­κε, κα­τά την παράδο­ση, το ΙΔ΄ αιώ­να για πρώ­τη φο­ρά, πριν εξα­κό­σια χρό­νια, από το σύγ­χρο­νο του ο­σί­ου Α­θα­να­σί­ου του Μετεωρί­τη α­σκη­τή - ανα­χω­ρη­τή Βαρ­λα­άμ, από τον οποί­ο πή­ρε και την ο­νο­μα­σί­α του το μο­να­στή­ρι.

Το με­γα­λό­πρε­πο ση­με­ρι­νό κα­θο­λι­κό, που τι­μά­ται στη μνή­μη των Αγί­ων Πάν­των, έκτι­σαν στα 1541/42, όπως μαρ­τυ­ρούν οι σχε­τι­κές επι­γρα­φές και άλ­λες αρ­χεια­κές πη­γές, οι Γι­αν­νι­ώ­τες αδελ­φοί ιερομό­να­χοι Θε­ο­φά­νης (+ 17 Μαΐου 1544) και Νε­κτά­ριος (+ 7 Α­πρ. 1550) οι Αψα­ρά­δες. Φαί­νε­ται ό­μως ότι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το κτί­σι­μο του κα­θο­λι­κού εί­χε χον­δρι­κά μό­νο τε­λει­ώ­σει κα­τά το 1541/42, ενώ οι λεπτο­μέ­ρει­ες των οι­κο­δο­μι­κών και άλ­λων εργασιών του να­ού και του νάρ­θη­κα συ­νε­χί­στη­καν μέ­χρι το Μά­ϊ­ο του 1544.

Σή­με­ρα η Μο­νή Βαρ­λα­άμ δι­α­θέ­τει πλού­σια και α­ξι­ό­λο­γη συλ­λο­γή χει­ρο­γρά­φων, τα ο­ποί­α α­νέρ­χον­ται σε 290. Ο­ρι­σμέ­να α­π' αυτά πα­ρου­σιά­ζουν ιδι­αί­τε­ρο εν­δι­α­φέ­ρον για την πο­λύ­χρω­μη καλ­λι­τε­χνι­κή τους δι­α­κό­σμη­ση (λί­γες μι­κρο­γρα­φί­ες, πολ­λά δι­α­κο­σμη­τι­κά πρω­το­γράμ­μα­τα και ε­πί­τι­τλα). Αξί­ζει να σημειωθεί ό­τι ε­δώ, στα τέ­λη του ΙΣΤ΄ και στις αρ­χές του ΙΖ΄ αιώ­να, λει­τούρ­γη­σε το πιο ορ­γα­νω­μέ­νο βι­βλι­ο­γρα­φι­κό ερ­γα­στή­ριο των με­τε­ω­ρι­κών μο­νών, όπου ερ­γά­ζον­ταν με­θο­δι­κά και εν­τα­τι­κά ειδικευμένοι καλ­λι­γρά­φοι και γρα­φείς-δι­α­κο­σμη­τές κω­δί­κων.

Αρ­κε­τά και σπά­νια είναι και τα πα­λαι­ό­τυ­πα της βι­βλι­ο­θή­κης της μο­νής. Στο μου­σείο της μο­νής, ε­κτός από τα ει­κο­νο­γρα­φη­μέ­να χει­ρό­γρα­φα, είναι εκτε­θει­μέ­να και πολ­λά άλ­λα εκ­κλη­σι­α­στι­κά κει­μή­λια, ό­πως με­τα­βυ­ζαν­τι­νές φο­ρη­τές εικό­νες, χρυ­σο­κέν­τη­τα άμ­φια και ε­πι­τά­φιοι, δι­ά­φο­ρα εί­δη μι­κρο­τε­χνί­ας και αργυροχοΐας.

Άλ­λα α­ξι­ό­λο­γα κτί­σμα­τα της Μο­νής Βαρ­λα­άμ, με ι­δι­αί­τε­ρο αρ­χι­τε­κτο­νι­κό εν­δι­α­φέ­ρον είναι: Η πα­λαι­ά τρά­πε­ζα, που σή­με­ρα χρη­σι­μο­ποι­εί­ται ως σκευ­ο­φυ­λά­κιο-μου­σεί­ο˙ η ε­στί­α ή μα­γει­ρεί­ο, έ­να από τα κομψό­τε­ρα και ω­ραι­ό­τε­ρα κτί­σμα­τα του εί­δους του, θο­λο­σκέ­πα­στο, με κα­νο­νι­κό ο­κτά­πλευ­ρο τρουλλίσκο ως κα­πνο­δό­χο (σή­με­ρα έχει δι­α­σκευα­σθεί ε­σω­τε­ρι­κά και χρη­σι­μο­ποι­είται ως εκ­θε­τή­ριο ενθυ­μί­ων)˙ τέ­λος, εν­δι­α­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζει και το νο­σο­κο­μείο.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
Η ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ
Η ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ
  Ο Νομός μας

Γενικά για το Νομό Τρικάλων
Γεωμορφολογικά Στοιχεία
Δημογραφικά Στοιχεία
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Τρίκαλα
Καλαμπάκα
Μετέωρα
Ασπροπόταμος
Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι
  Ιστορία / Πολιτισμός

Προϊστορία / Αρχαιότητα
Βυζαντινή Περίοδος
Νεότερη Ιστορία
  Επιμελητήριο Τρικάλων