Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
 
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μετέωρα
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ Ι.Μ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΧΑΛΙΚΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΙΚΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ ΡΟΛΟΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΡΟΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ
 
πατήστε για μεγέθυνση
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ
πατήστε για μεγέθυνση
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ

Η Μο­νή του Αγί­ου Νι­κο­λά­ου Ανα­παυ­σά βρί­σκε­ται πο­λύ κον­τά στο χω­ριό Κα­στρά­κι. Εί­ναι το πρώ­το μονα­στή­ρι που συ­ναν­τά­ει κα­νείς α­νε­βαί­νον­τας α­πό το χω­ριό αυτό στα Με­τέ­ω­ρα. Τρι­γύ­ρω του βρίσκον­ται και τα ε­ρει­πω­μέ­να μο­να­στή­ρια Προ­δρό­μου, Αγίας Μο­νής και Παν­το­κρά­το­ρος, κα­θώς και το εκ­κλη­σά­κι της Πα­να­γί­ας της Δού­πια­νης.

Ο βρά­χος, πά­νω στον ο­ποί­ο κτί­στη­κε το μο­να­στή­ρι είναι πο­λύ μι­κρός σε έ­κτα­ση και στε­νό­χω­ρος στο πλά­τω­μα της κο­ρυ­φής του. Αυ­τό ε­πη­ρέ­α­σε και την κτι­ρια­κή δι­α­μόρ­φω­ση και συγ­κρό­τη­ση της μο­νής, που α­ναγ­κα­στι­κά δεν μπό­ρε­σε να α­να­πτυ­χθεί σε έκταση και γ' αυ­τό ως τε­λι­κή λύ­ση χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν τα αλ­λε­πάλ­λη­λα πα­τώ­μα­τα.

Ανε­βαί­νον­τας την κτι­στή σκά­λα συ­ναν­τά­ει κα­νείς πρώτα το πο­λύ μι­κρό πα­ρεκ­κλή­σι του Α­γί­ου Αντωνίου και την κρύ­πτη, ό­που φυ­λάσ­σον­ταν πα­λαι­ό­τε­ρα οι κώ­δι­κες και τα κει­μή­λια της μο­νής.

Δεν είναι ε­ξα­κρι­βω­μέ­νο που ο­φεί­λει την ε­πω­νυ­μί­ας της η Μο­νή του Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου Α­να­παυσά. Πιθανότα­τα σε κά­ποι­ον πα­λαι­ό κτί­το­ρα της, που θα πρέ­πει να το­πο­θε­τη­θεί χρο­νι­κά στο ΙΔ΄ αιώ­να, μα­ζί με τις α­παρ­χές της μο­να­στι­κής ζω­ής πά­νω στο βρά­χο αυτό. ‘Αλ­λοι συ­σχε­τί­ζουν ετυ­μο­λο­γι­κά το ό­νο­μα με το ρή­μα «α­να­παύ­ο­μαι», ο­πό­τε Α­να­παυ­σάς θα πρέ­πει να ση­μαί­νει τον τό­πο α­νά­παυ­σης και α­να­ψυ­χής.

Στη δε­κα­ε­τί­α του 1960 η Μο­νή του Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου του Α­να­παυ­σά α­να­και­νί­στη­κε και α­να­στη­λώ­θη­κε α­πό την αρ­μό­δια Αρ­χαι­ο­λο­γι­κή Υ­πη­ρε­σί­α της πε­ρι­ο­χής. Ταυ­τό­χρο­να έ­γι­νε και συ­στη­μα­τι­κή και προσεχτική συν­τή­ρη­ση των τοι­χο­γρα­φι­ών, οι ο­ποί­ες, με­τά τον κα­θα­ρι­σμό τους, α­πέ­κτη­σαν την πα­λιά τους ο­μορ­φιά και λάμ­ψη.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
Η ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ
Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
Η ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ
Η ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ
  Ο Νομός μας

Γενικά για το Νομό Τρικάλων
Γεωμορφολογικά Στοιχεία
Δημογραφικά Στοιχεία
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Τρίκαλα
Καλαμπάκα
Μετέωρα
Ασπροπόταμος
Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι
  Ιστορία / Πολιτισμός

Προϊστορία / Αρχαιότητα
Βυζαντινή Περίοδος
Νεότερη Ιστορία
  Επιμελητήριο Τρικάλων