Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
 
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ Ι.Μ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΧΑΛΙΚΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΙΚΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ ΡΟΛΟΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ ΡΟΛΟΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙ ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΥΛΗ - ΕΛΑΤΗ - ΠΕΡΤΟΥΛΙ - ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ
 
πατήστε για μεγέθυνση
Χιονοδρομικό - Περτούλι
πατήστε για μεγέθυνση
Χιονοδρομικό - Περτούλι
πατήστε για μεγέθυνση
Ελάτη
πατήστε για μεγέθυνση
Γαρδίκι
πατήστε για μεγέθυνση
Καταφύγιο Κόζιακα - Περτούλι
πατήστε για μεγέθυνση
Καταρράκτης Παλαιοκαρυάς
πατήστε για μεγέθυνση
Ναός Πόρτας Παναγιάς
πατήστε για μεγέθυνση
Νεραϊδοχώρι
πατήστε για μεγέθυνση
Περτουλιώτικα Λιβάδια
πατήστε για μεγέθυνση
Τοξωτή Γέφυρα Πύλης

Δεκαοκτώ χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα προς Άρτα, βρίσκεται η πανέμορφη κωμόπολη της Πύλης (παλιότερα Πόρτα και ακόμη παλιότερα Πόρτα-Παζάρ). Βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Tο όνομά της οφείλεται στα δύο αντικριστά βουνά τον Κόζιακα και τον Ίταμο που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό ποταμό και σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη πύλη. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς βρίσκεται στο κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, αλλά και γιατί αποτελεί πέρασμα για τα γραφικά ορεινά χωριά των Τρικάλων.

Αφήνοντας πίσω το μοναδικό αυτό πέρασμα διασχίζοντας τη γέφυρα Κονδύλη και ανηφορίζοντας στις πλαγιές του Κόζιακα, μετά από 14 χλμ κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος οικισμός η Ελάτη. Η Ελάτη ή αλλιώς Τύρνα - το παλιό όνομα του χωριού μέχρι το 1955 - είναι χτισμένη σε 900μ. υψόμετρο και παρόλο που είναι περιτριγυρισμένη από τις κορυφές του Ψήλου, της Αρκουδότρυπας και του Κόκκινου Βράχου είναι προσβάσιμη όλες τις εποχές του έτους. Συνδυάζοντας τις σπάνιες ομορφιές της, τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του χωριού με το άφθονο χιόνι το χειμώνα και το δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι η Ελάτη αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής. 

Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ένα υπέροχο τουριστικό Χιονοδρομικό Κέντρο που και μόνο λόγω της μικρής του απόστασης από τα χωριά της περιοχής αλλά και τα Τρίκαλα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των φίλων του σκι.

Σε υψόμετρο 1.150μ. και απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ελάτη συναντούμε το Περτούλι. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλαιά χωριά της Θεσσαλίας, ιδανική αφετηρία εξορμήσεων και περιηγήσεων στις γύρω περιοχές. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού, με γραφικά πέτρινα σπίτια με κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση και το ελατοδάσος του, το οποίο διακόπτεται από ειδυλλιακά ξέφωτα, γνωστά ως Περτουλιώτικα Λιβάδια. Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.

Ανηφορίζοντας σε υψόμετρο 1.140μ επόμενος σταθμός από το Περτούλι. αποτελεί το πυκνοκατοικημένο Νεραϊδοχώρι, παλιότερα γνωστό ως Βετερνίκ, όπου με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών θυμίζει θέρετρο των Άλπεων. Περιβάλλεται από τις κορυφές Λουπάτα, Νεράιδα με την εκπληκτική θέα και Μαρόσα, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο.

Αξίζει να δείτε:
  • Το λίθινο τοξωτό γεφύρι επί του Πορταϊκού κτισμένο το 1.514 μ.Χ. από τον Άγιο Βησσαρίωνα, 1χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης
  • Απέναντι από τον συνοικισμό της Πόρτα-Παναγιάς τον ονομαστό ομώνυμο βυζαντινό ναό που χρονολογείται από την εποχή της Άννας Κομνηνής (1283 μ.Χ). Επίσης αξιοθαύμαστες στην Πύλη, είναι οι Ιερές Μονές του Δουσίκου και της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας.
  • Το σπήλαιο στην Αρκουδότρυπα καθώς και την τοποθεσία με τους σταλακτίτες στα όρια της Πιαλείας.
  • Τα μοναδικά σε ομορφιά πλήθος δασικά μονοπάτια στα Περτουλιώτικα Λιβάδια
  • Τις υπέροχες πηγές Κανάλια, Καλογερομάντρι, Γούβες, Ίταμος, Αρβανίτες της περιοχής της Ελάτης
  • Το καταφύγιο «Χατζηπέτρος» κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα.
  • Την υπέροχη σε ομορφιά παρθένα φύση στις πηγές Γκούρα του Θεοχάρη και του Καρακίτσιου.
  • Τα δάση του έλατου και τους ορεινούς χείμαρρους Καμιαΐτη και Κακόρεμα με το κτιστό μονοπάτι στο σημείο που σχηματίζει ένα μικρό φαράγγι.
  • Τους ναούς του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής στο Νεραϊδοχώρι.

φωτογραφιές πηγή: http://dimospylis.gr/

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΟΛΙΑΝΩΝ
  Ο Νομός μας

Γενικά για το Νομό Τρικάλων
Γεωμορφολογικά Στοιχεία
Δημογραφικά Στοιχεία
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Τρίκαλα
Καλαμπάκα
Μετέωρα
Ασπροπόταμος
Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραϊδοχώρι
  Ιστορία / Πολιτισμός

Προϊστορία / Αρχαιότητα
Βυζαντινή Περίοδος
Νεότερη Ιστορία
  Επιμελητήριο Τρικάλων