ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ) - Email: info[at]meteora-tour[dot]gr -  Τηλέφωνο: 2432023929, 6976997953      
Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων I 24-04-2024
METEORA TOUR - ΜΕΤΕΩΡΑ I ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ I ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ I Επικοινωνία
METEORA TOUR
. . METEORA10_F4090.JPG METEORA14_F4149.jpg MEGALOMETEORO32_F4423.jpg . METEORA8_F4058.jpg . ANARRICHISI41_F4727.jpg . . VARLAAM31_F4401.jpg ROUSANO33_F4443.jpg . . METEORA6_F4025.jpg . . . METEORA11_F4107.JPG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
 
METEORA TOUR - ΜΕΤΕΩΡΑ

logo_F18388.jpg

 

METEORA TOUR

Η ιστορία μας με τη μεταφορά επιβατών και ειδικά στα Μετέωρα, ξεκινά από το 1967 με την πρώτη άδεια TAXI. Στο πέρασμα του χρόνου πέρασε στη νεότερη γεννιά που είναι και οι συνεχιστές αυτής της ενασχόλησης. Ήταν αυτή που έφερε και το πρώτο TAXI ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣΣ (VAN MERCEDES SPRING) για την εξυπηρέτηση των πελατών και επισκεπτών των Μετεώρων και όχι μόνο. Θα είναι μεγάλη χαρά για εμάς να σας οδηγήσουμε εκεί που περπάτησαν και ασκήτεψαν οι πρώτοι μοναχοί, εκεί όπου η ψυχή ηρεμεί και ξεκουράζεται.
 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Στο Νομό Τρικάλων και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, πάνω από την Καλαμπάκα, υψώνονται περήφανοι και επιβλητικοί οι πέτρινοι βράχοι των Αγίων Μετεώρων, γεμάτοι απολιθωμένα όστρακα, μαρτυρώντας ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.  Είναι το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα.

Στις απάτητες αυτές κορφές, γύρω στο 1100 μΧ., έφτασαν στα Μετέωρα οι πρώτοι Ασκητές. Σκαρφάλωσαν και φώλιασαν σαν τα πουλιά μέσα στις σπηλιές και στις κουφάλες των βράχων απομονωμένοι αναζητώντας εκεί με προσευχές και νηστείες την ψυχική τους πληρότητα και λύτρωση.

Οι βράχοι βρίσκονται μεταξύ γης και ουρανού. Όσοι είχαν την υπομονή να τους μετρήσουν βρήκαν ότι ξεπερνούν τους χίλιους. Τον 14ο αιώνα, ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, συγκροτεί το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο με κανονισμούς και το οργάνωσε σύμφωνα με το τυπικό των οργανωμένων μονών του Αγίου Όρους.

Ονομάστηκαν Μετέωρα από τον Όσιο Μετεωρίτη Αθανάσιο της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου. Έκτοτε πάνω στους Ιερούς Βράχους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν Μοναχοί και Μοναχές, οι οποίοι κοπιάζουν μέρα και νύχτα με εργασία, νηστεία, αγρυπνία, όχι μόνο για τη δική τους σωτηρία αλλά και για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων με πολύωρες προσευχές και παρακλήσεις.

Από το 1960 και μέχρι σήμερα άρχισαν εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων με έξοδα και φροντίδα των μοναχών της Αγιομετεωρίτικης μοναστικής πολιτείας. Σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων γίνεται αναστήλωση των μοναστηριακών κτιρίων.

Επίσης οι μοναχοί και οι μοναχές με έξοδά τους και με τη φροντίδα τους συντηρούν καλλιτεχνικά χειρόγραφα, φορητές εικόνες και αγιογραφίες, χρυσοκέντητα και ξυλόγλυπτα αντικείμενα, ιερά κειμήλια και σκεύη άφταστης τέχνης, καθοριστικής ιστορικής και εθνικής αξίας.

Τα Άγια Μετέωρα είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της ανθρωπότητας από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
 
 

ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά είναι η πρώτη μονή που συναντάτε ανεβαίνοντας στα Μετέωρα από το Καστράκι και άρχιζε να χτίζεται πιθανόν το 1510 από τον Μητροπολίτη Λάρισας Διονύσιο αν και οι αρχιτεκτονικές ενδείξεις  ανάγουν στον 15ο η 14ο αιώνα.

 

Η Ιερά Μονή Ρουσάνου είναι η δεύτερη μονή που συναντάμε μετά τον Άγιο Νικόλαο και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα  και ανακαινίσθηκε  περίπου το 1545 μ.χ. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η ανάβαση στη μονή γινόταν με ανεμόσκαλες και αντικαταστάθηκαν το 1936 από 2 γέφυρες.

 

Για να φτάσετε στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ ανεβαίνετε άνετα περίπου  195 σκαλοπάτια μέχρι την είσοδο φτάνοντας σε ύψος 370 μ. Ο μοναχός Βαρλαάμ ήταν ο πρώτος κτήτορας της μονής  αλλά η ίδρυση της μονής ανάγεται στο 1518 όταν οι Γιαννιώτες μοναχοί Θεοφάνης και Νεκτάριος έκτισαν εκ νέου το ναό των Τριών Ιεραρχών.

 

Η Ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η Μεγάλου Μετεώρου βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή των Μετεώρων (613 μ) στα δυτικά σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Στις αρχές του 20ου αιώνα λαξεύτηκαν τα 300 περίπου σκαλοπάτια  τα οποία οδηγούν στην μονή. Αποτελεί τον κύριο προορισμό των επισκεπτών και αυτό λόγο και του μουσείου που λειτουργεί στον χώρο της μονής  με ανεκτίμητης αξίας ιστορικό υλικό. Εορτάζει στις 6 Αυγούστου ενώ στις 20 Απριλίου τιμάται η μνήμη των κτητόρων της.

 

Η Αγία Τριάδα είναι ίσως το ποιο γνωστό Μοναστήρι των Μετεώρων καθώς επί σειρά ετών αποτέλεσε την κύρια εικόνα του RALLY ACROPOLIS που διερχόταν από την περιοχή μας. Ανακαινίστηκε το 1972 και για να φτάσετε εκεί θα ανεβείτε περίπου 140 σκαλοπάτια  και είναι κτισμένη σε έκταση 5-6 στρεμμάτων ενώ θα απολαύσετε την υπέροχη θέα.

 

Όσοι θα επισκεφθείτε την Ιερά μονή Αγίου Στεφάνου σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την υπέροχη θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο  ενώ η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη. Οι μοναχές  συντηρούν την μονή και θα σας υποδεχθούν με ιδιαίτερη φιλοξενία. Βεβαίως τα Ιερά κειμήλια της Μονής θα τραβήξουν το ενδιαφέρον σας.

 

                                                              ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Εξοπλισμένος με τα απαραίτητα εφόδια και τη διάθεση να ανακαλύψει, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα  να επιδοθεί σε αρκετές δραστηριότητες όπως:  

Αναρρίχηση: Τα Μετέωρα είναι από τα πιο διάσημα αναρριχητικά κέντρα του κόσμου, γνωστά για τις ανεξάντλητες αναρριχητικές διαδρομές κα την άψογη οργανωτική υποδομή τους. Με τη συνοδεία οδηγού βουνού μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς, σε αρκετές κορυφές, από τις αναρριχητικές διαδρομές ανάλογα με τις ικανότητές του. Τα μόνα εφόδια που απαιτούνται για να δοκιμάσει κάποιος είναι η καλή φυσική κατάσταση και η άνεση με το ύψος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέρη αναρρίχησης, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμπάκας στην ηλεκτρονική δ/νση: http://www.kalambaka.gov.gr/index.php/gia-ton-episkepti/ti-tha-kanete

Πεζοπορία: Για τους επισκέπτες που έχουν χρόνο και είναι λάτρεις της πεζοπορίας και θέλουν να γνωρίσουν τα Μετέωρα που ο βασικός επισκέπτης δεν βλέπει, σας προτείνουμε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μονοπάτια των Μετεώρων, να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμπάκας.

Ορειβασία: Με ορμητήριο τα Μετέωρα και τη συνοδεία οδηγού βουνού μπορεί κανείς να κάνει και άλλες όμορφες πεζοπορικές-ορειβατικές διαδρομές όπως:

•    Διάβα-Κορομηλιά-Πινάκια 


•    Ι.Μ Βυτουμά- Σφενδαμάδες

•    Αγία Παρασκευή – Σωληνάρι

•    Κρύα Βρύση-Τέντα και Άνω Κανάλια

•    Ορθοβούνι – κορυφή Νεράιδας

•    Βλαχάβα – Παλαιοπαναγιά

•    Νέα Ζωή – δάσος Κουμαριά

•    Νέα Ζωή – ύψωμα βλέπη                                                             

 
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ

Πρόκειται για μία επίπεδη σε γενικές γραμμές πόλη, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ο λόφος του προφήτη Ηλία, το Φρούριο και το ρολόι του. Πρόβλημα... χώρου στα Τρίκαλα δεν υπάρχει αφού η πόλη είναι κτισμένη στον Θεσσαλικό κάμπο (κοντά στο δυτικό άκρο του), έτσι μπορεί και "εξαπλώνεται", αποφεύγοντας τον συνωστισμό! Χωρίς ανηφόρες ή κατηφόρες, όπως καταλαβαίνετε η πόλη είναι ιδανική για μεταφορές με ποδήλατο. Δεν είναι τυχαίο το ότι η πόλη στα μάτια κάποιου επισκέπτη, φέρνει κάτι από... Πεκίνο!

Η κεντρική γέφυρα της πόλης κατασκευασμένη το 1886, το Φρούριο με το ρολόι του που φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, η παλιά συνοικία της πόλης ακριβώς κάτω από το Φρούριο, ο ζωολογικός κήπος στο λόφο του προφήτη Ηλία, το Κουρσούμ Τζαμί, το Λαογραφικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κατσικογιάννη, το Κέντρο Λαϊκής Μουσικής όπου φυλάσσονται προσωπικά ενθυμήματα των Τρικαλινών βάρδων της λαϊκής μουσικής Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβου, η Δημοτική βιβλιοθήκη κα.. Στα Τρίκαλα εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί και Πανεπιστημιακή σχολή. Πρόκειται για το Τμήμα Φυσική Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), το οποίο άρχισε τη λειτουργία του ως αυτόνομο τμήμα (υπαγόμενο πάντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) μέσα στη δεκαετία του '90 και μετά από μαζικούς και συνεχείς αγώνες των Τρικαλινών.

Η αθλητική παράδοση της πόλης άλλωστε μετρά πολλά χρόνια. Τρικαλινός είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Χρ. Παπανικολάου, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού Σοφία Σακοράφα, ο ολυμπιονίκης μας στην ποδηλασία Δημήτρης Γεωργαλής, ο σημερινός 200άρι Περικλής Ιακωβάκης κα. Πλέον από το ΤΕΦΑΑ έχουνε αποφοιτήσει οι πρώτες σειρές γυμναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους (ελπίζουμε να) έχουνε μείνει με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη ζωή στη πόλη.

 ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
 
Η Καλαμπάκα είναι γνωστή σ' όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων και βρίσκονται ανατολικά και βόρειά της. Εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν απ' όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για να τα θαυμάσουν και να τα προσκυνήσουν. Κατ' ανάγκη διαμένουν στην Καλαμπάκα και το Καστράκι. Η Καλαμπάκα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία. Το σπουδαιότερο δε αυτών είναι ο Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Β. Α. τμήμα της πόλης κάτω από τον πανύψηλο βράχο της Αϊάς.

Η πόλη της Καλαμπάκας είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που καταλαμβάνει το Β.Δ. τμήμα του νομού των Τρικάλων. Σ' αυτή βρίσκονται ωραία ξενοδοχεία, σύγχρονα Campings, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα.

Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν Αιγίνιον. Στις αρχές του 10ου αιώνα (901-907) η σημερινή Καλαμπάκα αναφέρεται ως Σταγοί, όνομα που διατηρείται και σήμερα ως Μητροπολιτικός τίτλος.

Στην πόλη υπάρχουν πολλοί μικροί ναοί, εξωκλήσια της μεταβυζαντινής εποχής, σε αρκετά δε από αυτά υπάρχουν αξιόλογες αγιογραφίες.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βησσαρίωνος ανηγέρθη προς τιμήν του Αγίου Μητροπολίτου Λαρίσης που ήταν ιδρυτής και κτίτορας της Μονής Δουσίκου. Ο ναός έχει αγιογραφηθεί εξ ολοκλήρου από τον Ιωάννη Αλμπάνη.
 
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
 
Ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι το σπουδαιότερο και επιβλητικότερο μνημείο της Καλαμπάκας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και λατρείας για όλους τους πιστούς. Παρόλες τις αξιόλογες προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί, εμφανής είναι η εγκατάλειψη εκ μέρους των αρμοδίων για τη συστηματική συντήρηση τόσο μέσα στον ναό όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Ας ελπίσουμε ότι η UNESCO, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και πρωτίστως το Ελληνικό κράτος θα ενδιαφερθούν για τη συντήρηση αυτού του αξιόλογου μνημείου της Ορθοδοξίας πριν είναι πολύ αργά.

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην παλαιά πόλη ανηγέρθη μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής μικτού τύπου, έχει υπερυψωμένο και φωτισμένο το μεσαίο κλίτος του νάρθηκα και το τρίβηλο.

Ο εξωνάρθηκας προστέθηκε τον 16ο αιώνα. Στον νότιο τοίχο είναι εντοιχισμένα εξωτερικά πολλά αρχαία τμήματα ανάγλυφων (ρόδακες, ανάγλυφες παραστάσεις, επιγραφές, ακρωτήρια κ.α.), καθώς και ένα παλαιοχριστιανικό γλυπτό με κληματίδα.

- Από τον γλυπτικό διάκοσμο της βυζαντινής βασιλικής το παλαιότερο είναι το μαρμάρινο κιβώριο της Αγίας Τράπεζας που βρίσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα.
- Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μοναδικός στην Ελλάδα μαρμάρινος 'Aμβωνας που επιβλητικός υψώνεται στο κέντρο του μεσαίου κλίτους, μπροστά στην Ωραία Πύλη. Έχει ανακατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος από αρχιτεκτονικά μέλη του παλαιού 'Aμβωνα.
- Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αρκετές τοιχογραφίες έγιναν το 1573 από τον ιερέα Κυριαζή και τον Νεόφυτο, γιό του περίφημου ζωγράφου Θεοφάνη του Κρητός.

Από τις φορητές εικόνες του ναού η πιο σημαντική είναι η αμφιπρόσωπη εικόνα, η οποία στη μία πλευρά απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και στην 'Aλλη τη Σταύρωση του Χριστού. Οι δύο χωριστές πλέον εικόνες μετά την κλοπή και αποκατάστασή τους φυλάσσονται στη μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού ανήκει στα αξιόλογα έργα της μεταβυζαντινής ξυλογλυπτικής και έχει κατασκευαστεί μάλλον κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

Σε πολύ μικρό βάθος στο εμπρός αριστερό μέρος του κυρίως Ναού έχει αποκαλυφθεί τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου. Καθώς μπαίνουμε στον ναό, στον βόρειο τοίχο του εσωνάρθηκα είναι γραμμένα με κεφαλαιογράμματη γραφή το χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ΄ Παλαιολόγου 1336, με το οποίο καθορίζονται τα όρια της Επισκοπής Σταγών και παραχωρούνται προνόμια, καθώς και το σιγίλιο του οικουμενικού πατριάρχη Αντωνίου Δ΄ 1393, με το οποίο ανανεώνονται τα προνόμια της επισκοπής Σταγών που είχαν παραχωρήσει κατά καιρούς διάφοροι αυτοκράτορες του Βυζαντίου.Εντυπωσιακό και αξιόλογο είναι και το κωδωνοστάσιο του ναού που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της εισόδου του περιβόλου του ναού.


Ωράριο λειτουργίας:

Καθημερινά εκτός από 13:00 – 15:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24320-24962
 
 
ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
 
Βρίσκεται μεταξύ Καλαμπάκας και Μετεώρων, κυριολεκτικά στη σκιά των βράχων και είναι το πλέον ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό του νομού Τρικάλων. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και σε μικρότερη κλίμακα με τη γεωργία. Το χωριό διαθέτει ξενοδοχεία, αρκετά campings, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ψησταριές, καφετέριες, βιοτεχνίες ειδών λαϊκής τέχνης καθώς και εργαστήρια αγιογραφίας.

Ο παλαιός οικισμός Καστρακίου παρουσιάζει αξιόλογο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το Καστράκι έχει παλαιά και πλούσια ιστορία. Διατηρούνται μέχρι σήμερα πολλά έθιμα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η αναρρίχηση με σκοινί στο εκκλησάκι του Αη - Γιώργη του Μαντηλά. Στο βαθούλωμα βράχου, απέναντι από την Παναγία Δούπιανη, ανατολικά του Καστρακίου και προσιτή μόνο από τους ικανούς αναρριχητές, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μανδηλά.

Σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο, την ημέρα της γιορτής του Αγίου και με το τέλος της λειτουργίας, οι νέοι του χωριού κρεμούν πολύχρωμα μαντήλια και ανάβουν λαμπάδες στη Μονή. Τα μαντήλια μένουν έως την επόμενη γιορτή του Αγίου και θεωρούνται ευχές για υγεία.

Η ίδρυση της Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου Μανδηλά τοποθετείται στον 14ο αι.  σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που διαθέτουμε, τα οποία ανήκουν στην παράδοση, γιατί η μονή μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επιστημονικά. Σύμφωνα με την παράδοση στα πόδια του βράχου, όπου είναι κτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας απλωνόταν ένα πυκνό δάσος. Σ’ αυτό το δάσος απαγορευόταν η κοπή των δέντρων, πράγμα που ίσχυε και για τους κατακτητές. Όμως ένας στρατιώτης της Τουρκικής φρουράς του Καστρακίου, μια μέρα ενώ άρχισε να κόβει ένα δέντρο έπεσε κάτω αναίσθητος, σαν πεθαμένος. Ο Τούρκος διοικητής του χωριού νομίζοντας ότι κάποιος «γκιαούρης» τον σκότωσε, διέταξε να συγκεντρωθούν όλοι στην πλατεία. Απείλησε με σκληρά αντίποινα, αν δεν του παρέδιδαν το φονιά του στρατιώτη του. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε από το μοναστήρι μια δυνατή φωνή, που έλεγε ότι κανείς δε σκότωσε τον στρατιώτη, αλλά τον τιμώρησε ο Αϊ Γιώργης. Θα γινόταν όμως καλά αν πρόσφεραν κάτι οι Τούρκοι στον άγιο. Κι αμέσως η γυναίκα του αγά έδωσε το μαντήλι του φερετζέ της. Στη συνέχεια κάποιος Καστρακινός ανέβασε το μαντίλι στο μοναστήρι και μόλις ο ηγούμενος το κρέμασε στην εικόνα του αγίου, ο Τούρκος σηκώθηκε γερός και δυνατός. Από τότε επικράτησε να γίνεται κάθε χρόνο το κρέμασμα καινούργιων μαντηλιών στο μοναστήρι.
 
Στο Καστράκι σώζονται και αξιόλογες εκκλησίες κτισμένες κυρίως την εποχή της Τουρκοκρατίας:
- Ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι τρίκλιτη βασιλική με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικονοστάσι του 16ου αι. Βρίσκεται στη θέση «Αδράχτι».
- Ο Ι. Ν. Αγ. Νικολάου που αγιογραφήθηκε το 1794, βρίσκεται ΝΑ του χωριού.
- Ο Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου βρίσκεται κοντά στην πλατεία. Αγιογραφήθηκε στα τέλη του 18ου αι.
 
 
ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
 
Το σπήλαιο Θεόπετρας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του ασβεστολιθικού βράχου, που υψώνεται στην κοινότητα Θεόπετρας, περίπου 4χλμ έξω από την Καλαμπάκα και έχει είσοδο αψιδωτή, διαστάσεων 17 x 3 μ περίπου. Το εσωτερικό του αποτελείται από μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου με μικρές κόγχες στην περιφέρεια. Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000 - 65.000.000 χρόνια από σήμερα). Η δημιουργία του σπηλαίου είναι κατά συνέπεια μεταγενέστερη της παραπάνω ηλικίας. Το σπήλαιο άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (η οποία αρχίζει περίπου πριν 130.000 χρόνια).

Το σπήλαιο αυτό είναι το πρώτο που ανασκάπτεται στη Θεσσαλία και το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π.Χ.). Η σημαντικότητα της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελλαδικό χώρο να δούμε τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων, στο σπήλαιο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής - Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1987 από την αρχαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση-Αποστολίκα και συνεχίστηκε μέχρι και το 2005 οπότε και ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση και ανάδειξη του σπηλαίου με τη δημιουργία διαδρόμου επισκεπτών ο οποίος εξυπηρετεί και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Αυτή τη στιγμή τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και το σπήλαιο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.

 
 
ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ
ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Η Πύλη βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Τα δύο αντικριστά βουνά: Κόζιακας και Ίταμος που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό ποταμό σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη, απ όπου και το όνομα της κωμόπολης. Την Πύλη χωρίζει από τον συνοικισμό της Πόρτα-Παναγιάς ο Πορταϊκός ποταμός.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, γιατί βρίσκεται στο κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, αλλά και γιατί αποτελεί πέρασμα για τα γραφικά χωριά του Ασπροποτάμου και την Άρτα.
 
Ιστορία: Στη θέση του συνοικισμού Πόρτα-Παναγιά βρισκόταν η βυζαντινή πόλη Μεγάλαι Πύλαι ή Μεγάλη Πόρτα, η οποία στην Τουρκοκρατία ονομαζόταν Πόρτα-Παζάρ. Ο Άγγλος περιηγητής W. M. Leak (Ληκ), που πέρασε από εκεί το 1810, την αναφέρει ως Απάνω Πόρτα ή Πόρτα Παναγιά, σε αντίθεση με τον καινούργιο οικισμό της Πόρτας, ο οποίος είχε ήδη αναπτυχθεί στη δεξιά όχθη του ποταμού Πορταϊκού και που τον αναφέρει ως Κάτω Πόρτα ή Πόρτα-Νικόλα. Και τα δύο ονόματα (Πύλη και Πόρτα) έχουν σχέση με τη γεωγραφική θέση της κωμόπολης. Στον συνοικισμό Πόρτα-Παναγιά γεννήθηκε ο μητροπολίτης Λαρίσης Βησσαρίων Β΄ (1490-1540) ο οποίος ανακηρύχτηκε άγιος και πολιούχος των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Πύλης.

Η Πύλη υπήρξε πολλές φορές πεδίο σοβαρών μαχών εξαιτίας της θέσης της. Καταστράφηκε επανειλημμένα από τους κατακτητές. Τελευταία φορά πυρπολήθηκε από τα Ιταλικά στρατεύματα την 8η Ιουνίου 1943.

Τα μνημεία οι Γέφυρες: Επί του Πορταϊκού ποταμού, στο ύψος της Πύλης, υπάρχουν, κοντά η μία στην άλλη, τέσσερις γέφυρες διαφορετικών εποχών (1514 έως 1981) και διαφορετικής τεχνικής (πέτρινη τοξωτή, δύο από μπετόν, κρεμαστή). 1) Η τοξωτή γέφυρα . Βρίσκεται 1 χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης και έχει κτιστεί το 1514 από τον άγιο Βησσαρίωνα. Η γέφυρα αυτή ήταν η μοναδική ως το 1936, που συνέδεε τον κάμπο με την περιοχή Ασπροποτάμου. Είναι μονότοξη με μήκος 67 μ., πλάτος 2,05 μ., μέγιστο ύψος 30,50 μ. και ύψος στηθαίων 0,70 μ. 2) Η γέφυρα Κονδύλη.

Οι ανάγκες της εποχής οδήγησαν στην κατασκευή νέας γέφυρας για την αμαξιτή σύνδεση των Τρικάλων με τα ορεινά χωριά. Έτσι 1 χλμ. δυτικότερα της παλιάς τοξωτής γέφυρας κατασκευάστηκε μια νέα, σύγχρονη για την εποχή εκείνη, από μπετόν. Η κατασκευή της άρχισε τον Νοέμβριο του 1934 και τελείωσε τον Ιούνιο του 1936. Η γέφυρα αυτή, που μοιάζει με σαΐτα, έχει μήκος 45,30 μ., πλάτος 6 μ. και ύψος 22 μ. Στις 9 Ιουνίου 1943 οι αντάρτες, για να παρεμποδίσουν τα μηχανοκίνητα κατοχικά στρατεύματα, ανατίναξαν το αριστερό της βάθρο. Η γέφυρα έπεσε χωρίς να σπάσει. Αργότερα ανασηκώθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική της θέση, όπου παραμένει έως σήμερα και εξυπηρετεί την επικοινωνία με τα χωριά της Πίνδου, αλλά και την Άρτα. 3) Η γέφυρα Γκίκα. Κατασκευάστηκε το 1960-61 από οπλισμένο σκυρόδεμα και εξυπηρετεί μέχρι σήμερα πολλά χωριά στα ριζά του Κόζιακα. Έχει μήκος 170 μ. 4) Η κρεμαστή πεζογέφυρα . Κατασκευάστηκε το 1981 για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ομώνυμης βυζαντινής εκκλησίας. Έχει μήκος 120 μ, και στηρίζεται σε δύο πυλώνες ύψους 16 μ. Η ανάρτηση του καταστρώματος γίνεται με ευθύγραμμα προτεταμένα καλώδια και είναι η πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με αυτή την τεχνική. Το πλάτος της είναι 2 μ. και το ύψος από την κοίτη του ποταμού 7μ.
 
 
ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Το Περτούλι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα. Το Περτούλι ανήκει στο δήμο Αιθήκων και ο πραγματικός πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 198 κάτοικοι. Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα. Πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό.

Γύρω από το Περτούλι βρίσκεται το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων, διαχειριζόμενο από τη Διοίκηση Δάσους Περτουλίου, η οποία υπάγεται στο Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ.
 
 
ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Η Λίμνη Πλαστήρα σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε «πως εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.

Η χρηματοδότηση της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).

 
 
 
ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ

Η Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου αποτελείται από οκτώ παλαιότερες κοινότητες (Χαλικίου, Ανθούσας, Κατάφυτου, Στεφανίου, Κρανιάς, Καλλιρρόης, Πολυθέας & Αγίας Παρασκευής) στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων οι οποίες συνενώθηκαν το 1997 με τον νόμο Καποδίστρια. Η περιοχή αποτελείται από ένα μεγάλο σύμπλεγμα δασών, ένα εκτεταμένο δίκτυο ρεμάτων και μικρών ποταμών που συνενούμενα σχηματίζουν τον Αχελώο και πολλά επιβλητικά βουνά που ανήκουν στην οροσειρά της νότιας Πίνδου, τα περισσότερα των οποίων ξεπερνούν σε ύψος τα 2.000 μέτρα. Διαθέτει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους με αποτέλεσμα να διατηρεί ανέπαφα τα φυσικά χαρακτηριστικά της.

Ο συνολικός πραγματικός πληθυσμός της κοινότητας είναι 1.404 κάτοικοι (2001) και βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 1087 μέτρα.

Η Κοινότητα Ασπροποτάμου αποτελείται από τα εξής Τοπικά Διαμερίσματα:

•    Ανθούσα
•    Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια)
•    Καλλιρόη
•    Κατάφυτο
•    Κρανιά
•    Πολυθέα
•    Στεφάνι
•    Χαλίκι
 
ΚΛΕΙΝΟΒΟΣ


Η Δημοτική Ενότητα Κλεινοβού περιλαμβάνει τα χωριά: Κλεινοβός – Αμπέλια – Μπάσια - Χρυσίνο, Αηδόνα, Γλυκομηλιά, Καλογριανή, Παλαιοχώρι και Χρυσομηλιά.
 
Κλεινοβός – Αμπέλια – Μπάσια – Χρυσίνο

Ορεινό χωριό της Νότιας Πίνδου (848μ), σε απόσταση 24χλμ ΝΔ της Καλαμπάκας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Ο Κλεινοβός περιλαμβάνει τον οικισμό Αμπέλια και αρκετούς μικρούς συνοικισμούς. Οι πηγές Καζάνι, Γκούρα και Λάκος τροφοδοτούν τον Κλεινοβίτικο παραπόταμο του Πηνειού, ενώ ξεχωρίζουν οι κορυφές Τρυγγία (2.204μ, με θέα στα Τρίκαλα, τον Όλυμπο και τα Μετέωρα), Κουριτιανός (1.912μ) και Μπαμπά (1.950μ). Το δάσος Αμουτζέλος σε υψόμετρο 1700μ, κατάφυτο με έλατα, πεύκα και θάμνους, η θολωτή βρύση Γκιγκόρη και το τοξωτό γεφύρι του Αγ.Γεωργίου (18ος αιώνας), συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.

Προϊόντα για τα οποία φημίζεται η περιοχή είναι η ξυλεία, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το μέλι, το κρασί και το τσίπουρο.Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι η Ι.Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσίνου (1740μΧ), η Ι.Μ Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (18ος αιώνας) και ο Ι.Ν Αγίου Γεωργίου (1778 μ.Χ). Ο Κλεινός πανηγυρίζει στις 29/06 στην Ι.Μ Αγίων Αποστόλων με 3μερο γλέντι στα καφενεία του χωριού και λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

 

 
 
ΜΕΤΣΟΒΟ

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 3.195 κατοικους, είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία. Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι). Στην κωμόπολη λειτουργεί εξάλλου, αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).
 
 
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, στην καρδιά της Πίνδου και απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών. Ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας εκτείνεται ανάμεσα στο νομό Γρεβενών και το νομό Ιωαννίνων και ανήκει στην οροσειρά της Πίνδου. Οι πλαγιές του βουνού αποτελούν καταπληκτικές πίστες για χιονοδρομία, ενώ οι γυμνές κορυφές και τα πλούσια δάση που τις περιβάλλουν δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Η βλάστηση περιλαμβάνει πεύκα, οξιές και ψηλά ρόμπολα.

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1975 με την κατασκευή του πρώτου συρόμενου αναβατήρα στο διάσελο Βασιλίτσας - Γομάρας μήκους 1060 μ. σε υψόμετρο 1788 - 2060 μ. Ο αναβατήρας αυτός μπορεί να μεταφέρει 800 χιονοδρόμους την ώρα ακόμα και σήμερα. Έκτοτε η σταδιακή ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου, η κατασκευή πρόσθετων αναβατήρων και έργων υποδομής (κτιριακών εγκαταστάσεων, πάρκινγκ) και η αγάπη του κόσμου, έφερε τη Βασιλίτσα σε περίοπτη θέση στην καρδιά των χιονοδρόμων σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Σήμερα στη Βασιλίτσα λειτουργούν επτά αναβατήρες, εκ των οποίων ο ένας είναι τριθέσιος εναέριος, ο ένας διθέσιος εναέριος, οι τρεις συρόμενοι και οι δύο είναι αναβατήρες για μικρά παιδιά. Επιπλέον, το χιονοδρομικό κέντρο περιλαμβάνει δεκαέξι πίστες συνολικού μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων.
 
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ

Δραστηριότητες στο πράσινο, το νερό, το χιόνι…

Ski. Στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Οργανωμένες εκδρομές με Jeep 4Χ4, όπου εύκολα γρήγορα και με ασφάλεια μπορείτε να ξεναγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου και να γνωρίσετε απρόσιτες περιοχές πυκνά δάση, αλπικά τοπία μέσα σε δύσβατους δασικούς δρόμους (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία). Λίγο πριν το Περτούλι λειτουργεί πίστα 4Χ4 όπου είτε με το δικό σας 4Χ4 ή με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της πίστας.

Rafting. Στον Αχελώο από την γεφυρα «Αλεξίου» μέχρι το Φράγμα Μεσοχώρας και από τα «Tρία ποτάμια» μέχρι τη γέφυρα Αλεξίου (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).

Canoe-Kayak. Στον Αχελώο, στο Χαλικιώτη, στον Καμνιαίτη (μόνο σε συνεννόηση με τα  γραφεία). Canoe λίμνης. Στην τεχνητή λίμνη Λόγγος(μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).                                      
Snowraft στα λιβάδια Περτoυλίου (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).

Αναρρίχηση: Στα Μετέωρα και στον «Κοκκινόβραχο» στην Ελάτη.

Ποδήλατο βουνού: Στους δασικούς δρόμους γύρω από τα λιβάδια Περτoυλίου και στο δασικό δρόμο από τον αυχένα «Τζιατζία» στο «Κόρπ». Πανέμορφη και εύκολη διαδρομή κατά μήκος ης κοιλάδας του «Καμνιαιτικου» ποταμού, μέχρι το χωριό Πυρρά.

Paint ball: Στα λιβάδια Περτουλίου και στα δάση της ευρύτερης περιοχής (μόνο σε συνεννόηση με τα γραφεία).

Τοξοβολία-Σκοποβολή: Στα λιβάδια Περτούλιου, Τρία ποτάμια.

Ψάρεμα: Πέστροφα στον Αχελώο, στον Ασπροπόταμο και τους παραποτάμους τους. Μπριάνες και κεφαλόπουλα στον Πηνειό και στους παραποτάμους του.

 
Επικοινωνία
Επωνυμία: ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ
Διεύθυνση: ΠΙΝΔΟΥ & ΔΗΜΟΥΛΑ ΓΩΝΙΑ 65
Τ.Κ.: 42200
Πόλη: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ)
Νομός: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ
Τηλέφωνο: 2432023929, 6976997953
Fax: -
E-mail: info[at]meteora-tour[dot]gr
URL: http://www.meteora-tour.gr

Eπικοινωνήστε με τον οργανισμό
Στοιχεια Ενδιαφερομένου:  *
Email:  *
Θέμα:  *
Κείμενο:  *
  *: Υποχρεωτική συμπλήρωση